رسانه مستقل تحلیلی-خبری هنرهای تجسمی

واژه «مانیفست» به‌عنوان واژه سال ۲۰۲۴ فرهنگ واژگان کمبریج برگزیده شد

پس از افزایش محبوبیت ناشی از حضور در رسانه‌های اجتماعی و الهام از سلبریتی‌ها، واژه مانیفست (manifest) به‌عنوان واژه سال ۲۰۲۴ فرهنگ واژه کمبریج برگزیده شد.

تعریف تازه واژه در فرهنگ واژگان کمبریج:
«به‌کارگیری روش‌هایی مانند تجسم و تأیید برای تصور دستیابی به چیزی که خواهان آن هستید، با این باور که این کار احتمال دستیابی به آن را بیش‌تر می‌کند.»
این مفهوم به نوعی، اراده برای تبدیل خواسته‌ها به واقعیت از راه اندیشه مثبت است.

این واژه به‌عنوان صفت به معنای «آشکار یا بدیهی» و به‌عنوان فعل به معنای «نشان دادن چیزی به‌گونه‌ای روشن از راه نشانه‌ها یا اقدامات» سابقه‌ای طولانی دارد که به قرن چهاردهم میلادی برمی‌گردد. اما فرهنگ واژگان کمبریج آن را به‌دلیل معنای تازه و گسترش آن در سال‌های اخیر گزینش کرده است.

رشد محبوبیت واژه

در سال ۲۰۲۴، مانیفست (manifest) که پیش‌تر، بیش‌تر در جوامع خودیاری و رسانه‌های اجتماعی بهره‌گیری می‌شد، به‌طور گسترده‌تری در رسانه‌های جریان اصلی مطرح شد. بر پایه اعلام کمبریج، این واژه در وب‌سایت آن‌ها نزدیک به ۱۳۰ هزار بار جست‌وجو شده است و محبوبیت بسیاری در شبکه‌های اجتماعی مانند تیک‌تاک به دست آورده است.

نمونه‌هایی از کاربرد این واژه در میان افراد سرشناس شامل دعا لیپا، خواننده بریتانیایی است که موفقیت خود در جشنواره گلستونبری را به «تجسم خواسته‌هایش» نسبت داده است. هم‌چنین سیمون بایلز، ژیمناست المپیکی آمریکا، و سابرینا کارپنتر، بازیگر و خواننده آمریکایی، از این واژه برای توصیف پیروزی‌های خود استفاده کرده‌اند.

مدیر انتشارات فرهنگ لغت کمبریج، وندالین نیکولز، گفت:
«ما هنگام گزینش واژه سال سه معیار را در نظر می‌گیریم: داده‌های کاربران، روح زمانه و جنبه‌های زبانی. مانیفست (manifest) امسال به‌خاطر افزایش قابل‌توجه در جست‌وجوها، گسترش کاربرد آن در رسانه‌های گوناگون و تغییر معانی آن در طول زمان برگزیده شد.»

نقد بر مفهوم

با این حال، این روش که پایه‌ای علمی ندارد، جنجال‌برانگیز است.
سندر ون در لیندن، استاد روان‌شناسی اجتماعی دانشگاه کمبریج، این مفهوم را «اندیشه جادویی» توصیف کرده و هشدار داده است که این باور که مراسم ذهنی می‌توانند جهان پیرامون ما را تغییر دهند، از نظر علمی اعتباری ندارد.

او گفت: «پژوهش‌ها نشان داده‌اند اندیشه مثبت، تأیید خود، و هدف‌گذاری می‌توانند ارزشمند باشند، اما تفاوت بنیادین میان تأثیر مثبت اندیشیدن و تلاش برای تغییر واقعیت از راه ذهن وجود دارد؛ مورد نخست مفید است، درحالی‌که دومی شبه‌دانش به‌شمار می‌رود.»

واژگان دیگری که مدنظر بودند

واژه‌های دیگری نیز در سیاهه‌ی نامزدهای نهایی واژه سال ۲۰۲۴ کمبریج قرار داشتند:

  • brat: برگرفته از واژه‌ای که معمولاً بار منفی داشت اما اکنون گاهی به‌طور مثبت بهره‌گیری می‌شود.
  • ecotarian: اشاره به سبک زندگی پایدار و آگاهانه از محیط زیست.
  • resilience: بازتاب‌دهنده استحکام و سازگاری در شرایط دشوار.

واژگان نوظهور

کمبریج هم‌چنین واژه‌هایی را معرفی کرد که ردیابی آن‌ها در سال جاری آغاز شده است:

  • quishing: کلاهبرداری با استفاده از کد QR.
  • resenteeism: ادامه کار با وجود ناخرسنندی.
  • gymfluencer: افرادی که در شبکه‌های اجتماعی محتواهای مرتبط با تناسب‌اندام به اشتراک می‌گذارند.
  • cocktail party problem: دشواری تمرکز بر یک صدا در میان صدای چندین نفر دیگر، اصطلاحی که اکنون برای هوش مصنوعی نیز به کار می‌رود.
  • vampire device: وسیله‌ای که حتی زمانی که بهره‌گرفته نمی‌شود، انرژی مصرف می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید