گزارشها از حاکی از آن هستند که روز گذشته ۱۷ فروردین (۶ آوریل)، خمرهای باستانی در روستایی در نزدیکی پارسه (تخت جمشید) پیدا شده است.
بنابر گفته شاهدان عینی، این خمره بزرگ به هنگام خاکبرداری برای نصب یک تیر برق در یک زمین کشاورزی در روستای جلودر در جاده مرودشت به ارسنجان پیدا شده است.
در ویدئویی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده است، خمرهای تقریبا سالم و بزرگ دیده میشود که در حال بیرون آورده شدن از زمین با یک جرثقیل است.
در همین حال مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس اعلام کرد که این خمره به مجموعه جهانی پارسی (تخت جمشید) جابهجا شده است.
محمد ثابت اقلیدی به خبرگزاری ایسنا گفت: «کارشناسان میراث فرهنگی به دنبال یافتن دادههای بیشتری از این خمره و ارزش آن هستند و احتمالاً این خمره مربوط به دوره ساسانیان است.»
کشف خمره بزرگ آذوقه دوره هخامنشی ۱۷فرودین ۲۷۰۴ حین حفر گودال برق جاده مرودشت به ارسنجان pic.twitter.com/SGjs3yWHhC
— Rkzasafari (@rkzasafari) April 6, 2025
آقای ثابت اقلیدی اضافه کرد: «این خمره به احتمال زیاد ظرف نگهداری غلات و آذوقه بوده و در آن، چیزی از طلا و سکه و فلزات پیدا نشده است.»
وی با بیان اینکه تعیین دقیق قدمت و ویژگیهای این خمره نیازمند انجام بررسیهای تکمیلی توسط کارشناسان میراث فرهنگی است، گفت: «پس از یافتن این خمره، یگان نگهداری و کارشناسان میراث فرهنگی به محل پیدا شدن آن اعزام شدند و اکنون بررسی روی آن در مجموعه جهانی پارسه (تخت جمشید) آغاز شده است.»
روستای جلودار در ۴۵ کیلومتری شرق پارسه (تخت جمشید) واقع است.
پیش از این نیز آثار باستانی دیگری در نزدیکی پارسه (تخت جمشید) به طور اتفاقی پیدا شده بود. یکی از این آثار باستانی خمرهای منتسب به اواخر دوره ساسانی بود که در حوالی روستای سارویی در ۱۵ کیلومتری پارسه (تخت جمشید) در شهرستان مرودشت پارس (فارس) پیدا شد.
در سال ۱۴۰۲ نیز یک کشاورز در یکی از روستاهای پیرامون پارسه (تخت جمشید) در حین شخم زدن زمین کشاورزی خود، یک کوزه سفالی پیدا کرد.
ماموران یگان نگهداری پارسه (تخت جمشید) پس از حضور در زمین مورد نظر، کوزه را که سالم و پر از گل و لای بود از دل خاک خارج کردند و آن را به محل موزه پارسه (تخت جمشید) جابهجا کردند.
مقامات سازمان میراث فرهنگی ایران میگویند درون این خمرههای سفالی پیدا شده، سکههای طلا موجود نبوده است.