رسانه مستقل تحلیلی-خبری هنرهای تجسمی

جشنواره ونیز ۲۰۲۵؛ درخشش جیم جارموش و افتخارآفرینی دوباره بهرام بیضایی

هشتاد و دومین جشنواره فیلم ونیز، یکی از معتبرترین رویدادهای سینمایی جهان، شامگاه شنبه ۱۵ شهریور (۶ سپتامبر) با معرفی برندگان به کار خود پایان داد؛ جایی که نام‌های بزرگی چون جیم جارموش و بهرام بیضایی درخشش ویژه‌ای یافتند.

شیر طلایی برای جارموش
جایزه اصلی جشنواره، شیر طلایی بهترین فیلم، به اثر تازه جیم جارموش، کارگردان صاحب‌سبک آمریکایی، رسید. فیلم او با نام «پدر، مادر، خواهر، برادر» روایتی چندبخشی از روابط فرزندان بزرگسال با والدین و ناتوانی در بیان احساسات است. در این فیلم بازیگران برجسته‌ای چون کیت بلانشت، ویکی کریپس و آدام درایور حضور دارند.
جارموش هنگام دریافت جایزه گفت: «فیلم‌سازان برای رقابت فیلم نمی‌سازند، اما از این توجه غیرمنتظره قدردانم.» او تأکید کرد هنوز هر بار در مسیر فیلم‌سازی در حال یادگیری است.

شیر نقره‌ای برای کوثر بن‌هنیه
جایزه بزرگ هیئت داوران (شیر نقره‌ای) به «صدای هند رجب» ساخته کوثر بن‌هنیه، فیلم‌ساز تونسی، تعلق گرفت. این فیلم مستند-داستانی، واپسین لحظات زندگی دختر پنج‌ساله فلسطینی در غزه را بازآفرینی می‌کند و از صدای واقعی تماس او با امدادگران بهره می‌گیرد. نمایش فیلم با ۲۲ دقیقه تشویق ایستاده همراه شد.

دیگر برندگان برجسته

  • بهترین کارگردان: بنی صفدی برای فیلم «ماشین خردکن»، روایتی از زندگی مارک کِر قهرمان هنرهای رزمی.
  • بهترین بازیگر زن: شین ژیلی، هنرپیشه چینی، برای فیلم «خورشید بر همه ما طلوع می‌کند».
  • بهترین بازیگر مرد: تونی سرویللو، بازیگر نامدار ایتالیایی، برای فیلم «لاگراتسیا» ساخته پائولو سورنتینو.
  • بهترین فیلمنامه: والری دونزلی و ژیل مارشان برای فیلم فرانسوی «مشغول کار».
  • جایزه ویژه هیئت داوران: جیانفرانکو رزی، کارگردان ایتالیایی، برای مستند شاعرانه «زیر ابرها».

افتخارآفرینی دوباره «باشو، غریبه کوچک»
از رویدادهای چشمگیر جشنواره امسال، جایزه بهترین فیلم مرمت‌شده در بخش کلاسیک بود که به «باشو، غریبه کوچک» ساخته بهرام بیضایی رسید. این فیلم پس از ۴۰ سال و پس از سال‌ها توقیف و حذف بخش‌هایی، دوباره بر پرده ظاهر شد و در ونیز بدرخشید.
محمد رسول‌اف، کارگردان ایرانی و عضو هیئت داوران جشنواره، پیام بیضایی را در مراسم پایانی خواند. بیضایی در پیام خود یادآور شد که «در روزگار جنگ، حتی گفتن حقیقت ساده نیز تهدید به همراه داشت. اما آیا پناه دادن به کودکی جنگ‌زده هم ممنوع بود؟» او این جایزه را با فروتنی به همه قربانیان جنگ هشت‌ساله ایران و عراق پیشکش کرد.

فیلم «باشو، غریبه کوچک» روایت پسرکی جنوبی است که در جنگ خانه و خانواده‌اش را از دست می‌دهد و به شمال ایران می‌گریزد. او در خانه زنی روستایی به نام نایی پناه می‌یابد. در آغاز، تفاوت زبانی و فرهنگی، مانعی در ارتباط آنان است، اما به‌تدریج، همزیستی و همدلی پلی میان آن‌ها می‌سازد. این اثر برای نخستین‌بار در سینمای ایران تکثر زبانی و فرهنگی را به‌روشنی بازتاب داد.

جشنواره‌ای با یادبود و اندوه
در حاشیه آیین پایانی، حاضران یاد طراح مد نامدار ایتالیایی جورجو آرمانی را که به‌تازگی درگذشت، گرامی داشتند. آرمانی سال‌ها از پشتیبانان اصلی جشنواره ونیز بود و پیوندی میان جهان سینما، مد و هنر ایجاد کرد.

جشنواره ونیز که از پنجم شهریور آغاز به کار کرده بود، با معرفی این برندگان نشان داد چرا همچنان در کنار جشنواره کن، یکی از مهم‌ترین رویدادهای سینمایی جهان به شمار می‌رود.

دیدگاهتان را بنویسید