انجمن هنرمندان مجسمه ساز ایران با حمایت اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری موسسه توسعه هنرهای تجسمی معاصر، در شهریور ماه ۱۳۹۸ در فراخوانی اعلام کرد که قصد دارد هشتمین دوسالانه ملی مجسمه سازی تهران را به شکل غیر رقابتی در اسفند ۱۳۹۸ تا اردیبهشت ۱۳۹۹ در باغ کتاب تهران برگزار کند.
این دوره از دوسالانه به شکل غیر رقابتی بود و عنوان شد که بر مبنای پژوهش و ارتباط دوسویه میان هنرمند و مخاطب شکل خواهد گرفت. از مشخصات این دوره دوسالانه مجسمه تاکید بر روند شکل گیری آثار بود .محمود بخشی، نرگس حریریان، ندا رضوی پور، بیژن غنچه پور، ملک دادیار گروسیان، محمود محرومی و کامبیز موسوی اقدم به عنوان اعضای شورای سیاستگذاری انتخاب شدند.
هادی مظفری مدیرکل هنرهای تجسمی به عنوان رییس شورای سیاستگذاری همچنین طی حکمی جداگانه؛ محمود بخشی را به عنوان دبیر دوسالانه انتخاب کرد.
اهداف دوسالانه هشتم
۱– با توجه به اینکه فرایند تجربه هنری نقشی کلیدی در دریافت و ارتباط میان مخاطب و هنرمند دارد و نیز به دلیل اهمیت کنکاش و مشارکت درآفرینش هنری، در این دوره «روند» شکل گیری آثار مورد توجه است.
۲– ایجاد بستری مناسب برای تجربهگری و گسترش افق کار هنری از طریق تعامل خلاق هنرمند، کیوریتور و مخاطب است تا درک ملموس تری از روند کار هنرمندان شناخته شده و نیز شناسایی استعدادهای جوان به دست دهد.
۳– علاوه بر پروژه های مجسمه سازی، پروژه های آرشیوی، تحقیقاتی، اعم از فردی و گروهی که به شکل خلاقانه به گستره نوین مفهوم «مجسمه» در هنر معاصر توجه دارند نیز پذیرفته می شوند.
مشارکت هنرمندان
در سایت هشتمین دوسالانه ملی مجسمه سازی تهران ۵۵۰ هنرمند با ۱۵۸۲ اثر هنری آثارشان را به ثبت رساندند . این آمار نشان از رشد ۱۴۱ درصدی آثار و طرح های ثبت شده دارد . از نظر کمی حضور هنرمندان نیز در این دوره ۴۱ درصد افزایش داشت .
در آذر ماه از این تعداد آثار رسیده، ۶۰ پروژه توسط نازگل انصاری نیا، شهرزاد چنگلوایی، نرگس حریریان، ندا رضوی پور، بیژن غنچه پور، سهراب محبی، کامبیز موسوی اقدم برای شرکت در دوسالانه انتخاب شدند.
مستندنگاری ویژگی دوسالانه هشتم
دبیرخانه دوسالانه از هنرمندان، کیوریتورها، محققان و علاقمندان داوطلب برای مشارکت در گروه های تحقیقاتی دعوت به همکاری کرد. قرار بر این بود گروه های تحقیقاتی در طول پروسه خلق اثر مستندهای دیداری،نوشتاری و شنیداری از مراحل گسترش ایده و شکل گیری اثر جدید یا بازخوانی و اجرای جدیدی از آثار پیشین هنرمندان تهیه کنند تا دستاوردهای آنها در وب سایت، کتاب و دیگر پلتفرم های هشتمین دوسالانه منشر شود.
برای آشنایی بهتر داوطلبان با روند کار تیم آموزش و پژوهش دوسالانه به دبیری ریحان لعل ، کارگاه هایی را تدارک دیدند تا داوطلبان با شرکت در آنها به تنظیم دستورالعمل مستندسازی روند شکل گیری آثار این دوسالانه بپردازند. ۴ کارگاه برگزار شده در محل لابراتوار انجمن هنرمندان مجسمه ساز، توسط سهراب مهدوی سرگروه ویراستاران و میترا سلطانی مدیر داخلی لابراتوار گردانده شد.
در ۸ دی ماه کار تیم مستند نگاری با پنج گروه چهار نفره برای بازدید از کارگاه هنرمندان، مصاحبه، بایگانی و مستند کردن روند شکل گیری اثر تا زمان برگزاری دوسالانه شروع شد.
دوشنبه ۲۳ دی ۱۳۹۸ جلسه گفتگو و همفکری هنرمندان راه یافته به دوسالانه، شورای سیاست گذاری و تیم اجرایی در محل لابراتوار برگزار شد.
و در نهایت فردای آن روز محمود بخشی دبیر هشتمین دوسالانه مجسمه تهران، با بیان اینکه در شرایط کنونی امکان ادامه این همکاری را ندارد، انصراف خود را از دبیری دوسالانه اعلام کرد.