رسانه مستقل تحلیلی-خبری هنرهای تجسمی

منظر باستانی ساسانیان به ثبت جهانی رسید

سازمان آموزشی، پژوهشی و فرهنگی ملل متحد، یونسکو، در تازه‌ترین نشست خود هشت اثر باستانی از ایران را به فهرست خود افزود. با این حساب شمار آثار فرهنگی ثبت‌شده‌ از ایران در فهرست یونسکو به ۲۴ مورد رسید.

«منظر باستانی ساسانیان» تازه‌ترین اثر فرهنگی ثبت‌شده‌ی ایران در فهرست سازمان آموزشی، پژوهشی و فرهنگی ملل متحد، در استان فارس قرار دارد. این محور کهن از دوره ساسانیان باقی مانده‌است.

استاندار فارس تاکید کرده با ثبت این محور، شمار آثار تاریخی ثبت شده جهانی در این استان از چهار به ۱۱ اثر افزایش یافت. چهار اثر پیشین شامل پاسارگاد، بقایای باغ‌های پاسارگاد، باغ ارم و تخت جمشید (پارسه) است.

کاخ ساسان در سروستان، آتشکده و کاخ اردشیر، مجموعه فیروزآباد شامل شهر باستانی گور و مجموعه آثار دوره ساسانی بیشاپور کازرون، شامل شهر بیشاپور، نقوش برجسته تنگ چوگان و غار شاپور، در «محور ساسانی» قرار دارند.

مجموعه کاخ ساسانی در سروستان در ۹ کیلومتری سروستان قرار دارد و ۲۵ هکتار وسعت دارد. کاخ در زمان بهرام پنجم، یا بهرام گور، ساخته شده‌است. گفته می‌شود مِهرنَرسه، وزیر بهرام گور، که در زمان یزگرد نخست و یزدگرد دوم نیز وزیر بود، در ساخت این کاخ نقش داشته‌است.

فیروزآباد حدودا ۱۰۰ کیلومتر با شیراز فاصله دارد. پیشینه این شهر کهن به هزاره‌های پیش باز می‌گردد و کاخ اردشیر بابکان، نقوش برجسته پیروزی اردشیر بر اردوان پنجم، قلعه دختر و آثار دیگر از جمله جاذبه‌های گردشگری آن هستند. شهر گور اوایل سده سوم میلادی، به‌فرمان اردشیر بابکان ساخته شد.

بیشاپور از دیگر شهرهایی‌ست که در دوره ساسانیان بنا شده و امروز بخش‌هایی از آن باقی مانده‌است. تنگ چوگان، در نزدیکی بیشاپور دربرگیرنده نقوش برجسته‌ای، مانند تاج‌ستانی بهرام اول از اهورامزدا، است. غار شاپور، با تندیسی از شاپور در دهانه آن، در انتهای این تنگه قرار دارد.

از دیگر آثار ثبت‌شده در نشست نهم تیر ماه یونسکو، می‌توان به کلیسای نوکوبی در ژاپن، ساختمان‌های باقی‌مانده‌ از جنبش هنری «آرت دکو» در ممبئی (بمبئی)، واحه احساء در عربستان سعودی، معبدها و خانقاه‌های بودایی در کوهستان‌های جنوبی کره جنوبی اشاره کرد.

دیدگاهتان را بنویسید