با آنکه جهان در هنگام ورود به سال تازه میلادی در شرایط سختی به سر میبرد، اما خبر برداشته شدن محدودیت نشر هزاران اثر هنری در امریکا میتواند خبر خوشی برای دوستداران آثار هنری کلاسیک باشد.
بر اساس قوانین ایالات متحده تمام آثار هنری تا ۷۵ سال پس از آفرینش و نشرشان مشمول حق تألیف (کپی رایت) میشوند و جز با اجازه ناشر اجازه پخش ندارند. کنگره آمریکا اما چند سال پیش با تصویب یک متمم قانونی، مدت یادشده را بیست سال افزایش داد و به این ترتیب حق نشر آثاری که قرار بود در ۱۹۹۹ آزاد شوند را تا پایان سال ۲۰۱۸ تمدید کرد که با فرا رسیدن سال ۲۰۱۹ آثار بیشماری که در سال ۱۹۲۳ خلق شده بودند، دیگر به کسب اجازه کپی و نشر نیاز ندارند. مقررات تازه هزاران فیلم، عکس، شعر، نمایشنامه، کتاب و آهنگ موسیقی را در بر میگیرد.
اکنون در آغاز سال ۲۰۱۹ در آمریکا امتیاز هزاران اثر هنری، از فیلم و عکس تا کتاب و موسیقی برداشته شده و تمام آثاری که در سال ۱۹۲۳ آفریده شدهاند، به “عرصه عمومی” تعلق دارند، یعنی در مالکیت تمام جامعه به شمار میروند. به این ترتیب برخی از فیلمهای صامت چارلی چاپلین و هارولد لوید، یا برخی رمانهای آگاتا کریستی برای دسترسی همگان آزاد هستند. بدین سان میتوان آنها را از اینترنت دانلود و کپی نمود و رایگان استفاده کرد.
در سالهای آینده حق نشر و تألیف آثار بیشتری برداشته میشود و دوستداران ادبیات و سینمای کلاسیک به آثار ادبی و هنری بیشماری به صورت رایگان دسترسی خواهند داشت. این موهبت به ویژه در عصر اینترنت اهمیتی فزاینده یافته است. بنابرین در سالهای آینده بسیاری از شاهکارهای ادبی مانند “گتسبی بزرگ” اثر اسکات فیتزجرالد و فیلمهای سینمایی مانند آثار چارلی چاپلین و باستر کیتن و تمام کارتنهای “میکی ماوس” در اختیار همگان قرار میگیرند.
به گزارش دویچه وله، در آلمان نیز حق نشر و تألیف به دقت رعایت میشود و قانون خاصی برای آن وجود دارد: تمام آثار ادبی و هنری تا ۷۰ سال پس از مرگ صاحب اثر تحت پشتیبانی قانون هستند.
تا کنون حق نشر از روی بسیاری از آثار کلاسیک ادبیات آلمان برداشته شده است. به زودی و در همین سال ۲۰۱۹ دسترسی به آثار کارل والنتین، هنرمند و طنزنویس نامی آلمانی برای همگان آزاد خواهد شد.