مجله مستقل و تخصصی هنرهای تجسمی و مفهموی

واکنش انجمن هنرمندان نقاش به برنامه وزیر پیشنهادی ارشاد

بیانیه انجمن هنرمندان نقاش درباره برنامه منسوب به وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم

به نام خدا
جناب آقای محمدمهدی اسماعیلی، وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم،

در هفته گذشته جامعه‌ی تجسمی شاهد انتشار برنامه‌ی مفصل جنابعالی در حوزه فرهنگ و هنر بود. با کمال شگفتی و تاسف مشخص گردید که متن مذکور نه تنها شبیه به یک برنامه بلکه به نقشه‌ی تهاجمی یک‌سویه علیه حوزه‌ی “فرهنگ”و “هنر” این کشور می‌ماند. در این میان حیطه‌ی هنرهای تجسمی هم از افاضات این نگاه بی‌نصیب نمانده است.
نگاه به تجربه‌ی چند دهه گذشته به خوبی مبین این امر است که حوزه‌ی فرهنگ و هنر، جولانگاه مدیران تازه‌کاری نیست که به منظور ملاحظات سیاسی و خوش خدمتی تن به هر رویکردی نامبارکی بدهد. از طرفی وزیر فرهنگ و هنرِ این سرزمین شدن، شانسی بزرگ و امری مبارک برای خدمت به “هنر” و مواجهه با اهالیِ شریف آن است. اما عبور از سد اعتماد نمایندگان با این روش‌ها ناصواب بوده و مسلما در صورت تحقق زیان‌های بیشتری به بار خواهد آورد.
برای ما مشخص نیست این متن از زبان جنابعالی نوشته شده است یا به قلم مشاورانی بی‌تعهد به این مسئولبت خطیر و آینده شما. اما به هر روی این متن، به احترام و حیثیتِ هنرمندان این سرزمین، خدشه وارد کرده و می کند. انجمن هنرمندان نقاش ایران، به عنوان یکی از بزرگترین و باسابقه‌ترین نهاد‌های هنری کشور، به نمایندگی از اعضاء خود و جامعه‌ی نقاشان کشور، با زبانی صریح اعتراض خود را به این سند و رویکرد آن اعلام می‌دارد. موارد مورد اعتراض انجمن به تفکیک ذیل می‌باشند:

– برنامه مورد نظر با به کارگیری عباراتی سخیف و با لحنی توهین آمیز فعالیت‌های شرافتمندانه جمع کثیری از هنرمندان و فعالین این حوزه را زیر سوال برده است. رویکرد مغرضانه این سند نتیجه ای جز واکنش صریح و تقابل جویانه جامعه تجسمی به همراه نخواهد داشت. این ادبیات نه سزاوار مفاخر هنری کشور و نه شایسته تکریم از فعالیت دشوار در عرصه فرهنگ است.


انتظار نقاشان به عنوان بخشی از جامعه تجسمی از شما:
نقاشان به مانند اکثریت جامعه هنری هر چند با صبر، خودداری و گاه در سکوت، اما همواره با هوشیاری، دقت و سختگیرانه تحولات مدیریتی در حوزه‌ی فرهنگ و هنر را رصد و دنبال می‌کند. سابقه‌ی رفتار هنرمندان نشان می‌دهد که چگونه نسبت به رفتارهای آمرانه و سلبی عکس‌العمل نشان داده و گاه قهری خودخواسته را به تعامل ترجیح می‌دهند. همچنین این تجربه گواهی می‌دهد که در فضای تعامل، رفتار مناسب و فهم فضای هنری، چگونه هنرمندان به صورتی خود جوش تمام ظرفیت‌های خود را صرف شکوفایی فرهنگی جامعه می‌کند.


اما شاید بهتر باشد انتظارات پیشینی این جامعه را از برنامه‌های احتمالی خود بدانید:
– انتظار ما از برنامه شما، رونق هنر در جامعه است.
– انتظار ما از برنامه شما، حفاظت و پاسداری از همه اقشارِ هنرمندان جامعه است.
– انتظار ما از برنامه شما، تسهیل معیشت و تامین امنیت مالی هنرمندان است.
– انتظار ما از برنامه شما، احترام به مظاهرِ فرهنگ و هنر این کشور و مفاخر آن است.
– انتظار ما از برنامه شما، ایجاد مکان‌هایِ هنری آبرومند در کشور است.
– انتظار ما از برنامه شما، توسعه چرخه‌ی مالی بازار هنر است.
– انتظار ما از برنامه شما، حمایت از انجمن‌های و نهادهای هنری است.
– انتظار ما از برنامه شما، توسعه فرهنگ و آگاهی هنری در بطن جامعه است.


مصرانه امید داریم که این موارد در بازنویسی برنامه شما مورد تامل واقع گردد. به صورت حتم جامعه هنری در چهار سال آینده (در صورت انتصاب شما) از نزدیک فعالیت¬های شما و همکاران‌تان در این بخش را مورد کنکاش قرار خواهد داد.
در نهایت باید اذعان کرد که مدیریت فرهنگی نیازمند شناخت و حساسیتی عمیق است. بازشناسی جامعه هنری از اعتبار مدیران این عرصه در گرو تعاملات مبتنی بر همین دانش است. در حال حاضر ما، شما و سابقه فعالیت فرهنگی شما را نمی‌شناسیم، اما به خوبی با ضرورت‌ها و پیچ‌خم‌های مربوط به کار فرهنگی آشنا هستیم. از این رو انجمن هنرمندان نقاش ایران به عنوان بخشی مهم از جامعه هنری، آمادگی خود را برای مشارکت فعال در ارتقا فرهنگ و هنر و سیاست‌های مربوطه اعلام می دارد.


انجمن هنرمندان نقاش ایران
۱۴۰۰/۰۵/۲۷

دیدگاهتان را بنویسید