هنرگردی مجله تخصصی هنری ایران

مجله مستقل و تخصصی هنرهای تجسمی و مفهموی

پری صابری، کارگردان پیشکسوت و سرشناس تئاتر ایران و دارنده نشان «شوالیه» فرانسه، پس از چند سال بیماری درگذشت.

مریم شیرین‌لو، دختر پری صابری، خبر درگذشت این هنرمند پیشکسوت را در شامگاه سه‌شنبه ۲۰ شهریور تأیید کرده است.

پری صابری زاده سال ۱۳۱۱ خورشیدی در کرمان بود.

او پس از پایان دوره متوسطه برای ادامه تحصیل در رشته تئاتر و سینما به فرانسه رفت و در دوران دانشجویی خود فیلم کوتاهی درباره یکی از رباعیات عمر خیام ساخت که در ابتدای دهه ۳۰ خورشیدی به عنوان بهترین فیلم دانشجویی شناخته شد.

خانم صابری پس از پایان تحصیلات تکمیلی خود در سال ۱۳۴۴ به ایران بازگشت و فعالیت تئاتری خود را به عنوان فعالیت‌های فوق برنامه در دانشگاه تهران آغاز کرد و بانی تاسیس تالار مولوی در خیابان ۱۶ آذر مجاور دانشگاه تهران شد.

عضویت پری صابری در گروه تئاتر «پاسارگاد» به سرپرستی حمید سمندریان و به روی صحنه بردن نمایشنامه «کرگدن» نوشته اوژن یونسکو با ترجمه او توسط حمید سمندریان، نقطه عطف کارنامه کاری این هنرمند بود.

او پس از انقلاب ۵۷ فعالیت خود را در زمینه معرفی شاعران معاصر همچون فروغ فرخزاد و سهراب سپهری ادامه داد و نمایش«من از کجا، عشق از کجا» را درباره زندگی فروغ و «من به باغ عرفان» را درباره زندگی سهراب سپهری به روی صحنه برد.

خانم صابری در کارنامه هنری خود اجرای نمایش‌هایی مانند «اسطوره سیاوش»، «من به باغ عرفان»، «بیژن و منیژه»، «شمس پرنده»، «من از کجا عشق از کجا»، «هفت شهر عشق»، «باغ دلگشا»، «رند خلوت نشین»، «یوسف و زلیخا» را در کنار شماری از نمایش‌نامه‌های خارجی از جمله «شش شخصیت در جستجوی نویسنده»، «کرگدن» و «آنتیگونه» را روی صحنه برده بود.

به نوشته «خبرآنلاین»، او آثار بسیاری را برگرفته از اشعار مولانا، فردوسی و داستان‌های اساطیری ایران را روی صحنه برد و از سوی دیگر، آثار ارزشمندِ ادبیات فرانسه را به پارسی ترجمه کرد و به جوانان ایرانی معرفی کرد.

بر اساس این گزارش، پری صابری «اسطوره سیاوش» اقتباسی از شاهنامه فردوسی را در تالار یونسکو در فرانسه اجرا کرد و توانست بخشِ زیبایی از فرهنگ فاخر ایرانی را در قالب دیپلماسی فرهنگی به جهان صادر کند و برای این درخشش، نشان شوالیه کشور فرانسه را از آن خود کرد.

از ویژگی‌های پری صابری در تنظیم و کارگردانی آثارش این بود که سهم قابل توجهی برای موسیقی ایران و نمایش سازهای گوناگون در نمایش‌های خود قائل بود و به همین دلیل، هر دو نمایش «شمس پرنده» و «اسطوره سیاوش» موسیقی، آواز و رقص جایگاه ویژه‌ای داشت.

درگذشت خانم صابری بازتاب گسترده‌ای در شبکه‌های اجتماعی داشت.

دیدگاهتان را بنویسید