یادگاری تلخ از روزگار نازی
دولت فرانسه اعلام کرده که قرار است تابلوی نقاشی باارزشی از هنرمند اتریشی گوستاو کلیمت را به وارثان برحق آن بازگرداند.
ماجرا از این قرار است که در سال ۱۹۳۸، نازی ها صاحبان این اثر را که یک خانوادهی یهودی بودند، وادار به فروش کردند.
پس از آن دولت فرانسه بدون اطلاع از پیشینهی این اثر، تابلو را در سال ۱۹۸۰ خریداری کرد.
اما حالا روزین باشِلو، وزیر فرهنگ فرانسه گفته است که بازگرداندن این تابلوی نقاشی به وارثان حقیقیاش را راهی برای اذعان به جنایت دولت نازی میداند. او پس افزود:
این نقاشی گویای زندگیهای خرد شده در روزگار نازی است.
این بازگردانی در حالی رخ میدهد که این تابلو تنها اثری است که دولت فرانسه از هنرمند مشهور، گوستاو کلیمت در اختیار دارد.
پیش از دوران جنگ، مالک اثر “بوته های گل رز زیر درختان”، از آن نورا استیاسنی از یک خانواده یهودی معروف ساکن اتریشی بود.
خانم باشِلو در یک کنفرانس خبری در موزه اورسی شهر پاریس گفت که نورا استیاسنی این اثر را از عمویش ویکتور زوکرکندل، کارخانهدار اتریشی و مجموعهدار آثار هنری به ارث برده بود.
خانم استیاسنی، چند ماه پس از ورود نازیها به اتریش، ناچار شد آن را در ماه اوت ۱۹۳۸ به بهای نازلی بفروشد تا بتواند از نظر مالی تاب بیاورد.
سپس در سال ۱۹۴۲، خانم استیاسنی به یک اردوگاه کار اجباری تحت اشغال نازیها در لهستان تبعید شد و متاسفانه در همان سال هم درگذشت.
تاجر هنری خریدار این اثر، تا زمان مرگش در دهه ۱۹۶۰، این شاهکار هنری را نزد خود نگه داشت. سپس دولت فرانسه آن را در یک حراجی در سال ۱۹۸۰ برای موزه اورسی خریداری کرد.
خانم باشِلو به خبرنگاران گفت “امروز ما میدانیم که این در واقع اثری است که در اوت ۱۹۳۸ در اتریش به یغما رفته است”. او افزود:
تصمیمی که ما گرفتهایم، بیگمان دشوار است. نتیجه این تصمیم، برداشتن یک شاهکار از گنجینهی ملی است؛ این تنها نقاشی گوستاو کلیمت است که دولت فرانسه در اختیار دارد.
خانم باشِلو گفت “اما این تصمیم ضروری و اساسی است. ۸۳ سال پس از فروش اجباری این نقاشی توسط نورا استیاسنی، این رسیدن به عدالت است.”
وارثان این اثر از فرزندان خواهر نورا استیاسنی خواهند بود.
خانم باشِلو اضافه کرد که دولت فرانسه لازم است لایحهای را تصویب کند تا اجازه دهد این اثر از گنجینه ملی خارج شود و به خانواده صاحب آن برگردد.
در سال ۲۰۱۷، یک نقاشی گلدار گاستاو کلیمت با قیمت نزدیک به ۴۸ میلیون پوند در حراجی ساتبیز لندن فروخته شده بود.