در حالی که دهههاست آنگونه که شایسته است، هنر معاصر ایران است به جهان ارائه نشده، اما به لطف هنرمندان مستقلی چون شیرین نشاط آوازهی هنر این مرز و بوم تا آنسوی آبها هم بازتاب مییابد.
هنرمند عکاس و کارگردان ایرانی آمریکایی شیرین نشاط به همراه یک نویسنده آلمانی ترکتبار و یک ناشر اهل مغولستان مشترکا برندهی جایزهی مدال گوته ۲۰۱۹ شد. این جایزه هر سال در زادروز یوهان ولفگانگ فُن گوته، شاعر آلمانی (۲۸ اوت) در شهر زادگاه او، وایمار اعطا میشود.
به نقل از دویچه وله، انستیتو گوته از سال ۱۹۵۵ این جایزه افتخاری را به کسانی اهدا میکند که در زمینهی رشد و شکوفایی زبان آلمانی در خارج از این کشور و همچنین در زمینه همکاریهای فرهنگی در سطح جهانی تلاش میکنند.
مدیر مؤسسه گوته در مراسم معرفی برندگان گفت که در آثار برندگان امسال “نمونههای خارقالعادهای در جهت تفاهم فرهنگی” به چشم میخورد.
شیرین نشاط یکی از موفقترین هنرمندان زن ایرانی است. او که متولد ۱۳۳۶ در قزوین است در سن ۱۷ سالگی (۱۳۵۶) برای تحصیل به آمریکا رفت. او در سال ۱۳۶۲ تحصیلاتش در دانشگاه برکلی آمریکا در رشته هنر را به پایان برد و سپس به نیویورک نقل مکان کرد.
از جمله آثار معروف شیرین نشاط میتوان به سری عکس های پرده برداری و مجموعه “زنان خدا” اشاره کرد. او در طول دهه هشتاد میلادی مدیر شرکت نمایشگاه هنر و معماری نیویورک بود. در این دوره او با برگزاری نمایشگاه هایی مانند werchitecture، عکس های ساختمان های آسیب دیده در سارایوو به تحلیل نقش جنسیت در تعین فضاها و معنای فضای فیزیکی پرداخت.
نشاط چندین فیلم را نیز کارگردانی کرده است. از جمله فیلم زنان بدون مردان که در سال ۲۰۰۹ در جشنواره بین المللی ونیز تندیس شیر نقره ای را برای بهترین کارگردانی از آن خود کرد.
دومین فیلم او “در جست و جوی ام کلثوم”، درباره خواننده مشهور جهان عرب، اواخر سال میلادی گذشته عرضه شد و در چندین جشنواره به نمایش درآمد.