از این به بعد استاد عموزاد در بخش خطاطی مجموعه مقالاتی را مینویسند که افتخار داریم در هنرگردی آنها را منتشر کنیم.
بخش نخست: خط مهمترین پدیده انسانی
بزرگترین، مهمترین و تاثیرگذارترین اختراع بشر درطول حیاتش بر کره زمین، که شیوه زندگیش را به شدت متأثر ساخت، اختراع خط بود، این اختراع سترگ و شگرف، آنقدر اهمیت داشت که آن را مبدأ دوران تاریخی دانستهاند.
خط برآیند تغییر و تحولات نقوش و تصاویری است که انسان ماقبل تاریخ آنها را نقش کرده است، تغییرات صورت گرفته بر نقوش مختلف بر دیوارهها، الواح گلی وسنگی و تبدیل آن به تصاویر سادهتر که با آن بتوان افکار و اندیشهها را انتقال داد به نحوی که برای دیگران قابل ادراک باشد، اولین گامهایی بودند که بشر اولیه برای دسترسی به خط برداشت.
خطوط مختلف و متنوعی در تمدنهای دنیا شکل گرفت، که سر منشا بسیاری از آنها را میتوان در بین النهرین جستجو کرد. خطوط سومری، فنیقی، نبطی و آرامی آغازین خطوطی بودند که در زمین شکل گرفتند . علاوه بر این، چینیها نیز از سرشاخههای تصویری دیگری، به خطوط خاص خود دست یافتند که هنوز به همان شیوه نوشتاری، مینگارند.
در ایران، خط میخی پارسی از خط آکَدی و آن نیز از تمدن سومریان، گرفته شده است، که در کتیبههای باقی مانده از هخامنشیان، مورد استفاده قرار گرفت. در امتداد سلسلههای پادشاهی باستان در ایران خطوط دیگری پدیدار گشتند که تا قرنها در ایران رایج بودند.
پس از ورود اسلام به ایران، اتفاقات جدیدی در خط و خوشنویسی پدید آمد، علاوه بر وجود نسخههای دوره ساسانی و خطوط پهلوی، اوستایی، مانوی و …، رسم الخط جدیدی از سرزمینهای عرب وارد ایران شد و عرصه خوشنویسی را دچار تغییر و تحول اساسی نمود و آنچه به عنوان خوشنویسی اسلامی شناخته میشود، از این دوران آغاز میگردد.