رسانه مستقل تحلیلی-خبری هنرهای تجسمی

تصاویر ایران قاجاریه بر روی کارت شکلات های بلژیکی

تهران- ایرنا- کارت شکلات های متعلق به دوران قاجار جمع‌آوری شده توسط یک مجموعه‌دار ایرانی در نمایشگاهی در معرض دید عموم قرار گرفته و بستری برای مطالعه و پژوهش تاریخی آن عصر فراهم‌آورده است.

به گفته سام شمس آبادی صاحب این مجموعه، این نمایشگاه تصاویر دوره قاجار و اوایل پهلوی اول است که بر روی جعبه های شکلات در آن دوره استفاده شده است.

وی در توضیح قطعات به نمایش درآمده در این نمایشگاه گفت: بلژیک به عنوان مهمترین تولیدکنند شکلات طی قراردادی تصاویری از ایران را روی جعبه شکلاتهایش برای جذب توریست های اروپایی سده نوزده و اوایل بیستم قرار داد و این کارت شکلات‌ها که در مقاطعی مستقیماً به دستور و تحت نظر مظفرالدین‌شاه تهیه می شدند دریچه ای به دنیای تاریخ ارتباطات تصویری محسوب می‌شود.

وی با اشاره به کاربرد کارت های شکلات در تشریح فرهنگ ها افزود: تصویر بسته بندی ها یکی از راه‌های شناساندن ایران به اروپایی‌ها بودند که به دولت مردان قاجار در آن دوره پیشنهاد شده بود. آنها شامل تصاویری از جاذبه های گردشگری ایران و شاه بودند و معرف حال و هوای مردان مشرقی بودند برای کسانی که فرسنگ ها دورتر زندگی می‌کردند.

جعبه های شکلات بستری برای پژوهش های تاریخی

مهدی عراقچیان پژوهشگر تاریخ هنر در مورد این مجموعه گفت: این اقلام امروز اسناد بصری برای پژوهش های تاریخی محسوب می‌شوند که در بستر داده‌های آن می توان مطالعات فرهنگی و اجتماعی عمیقی را صورت داد.

وی معتقد است: تصاویر روی بسته بندی های کالاها همچون شکلات، کبریت، چای و کارت پستال‌ها در گذشته یکی از راه‌های معرف حال و هوای مشرق زمین برای کسانی بود که فرسنگ‌ها دورتر زندگی می‌کردند.

نویسنده کتاب نگاه به ایران در ادامه گفت: شناختن تصویری که از یک کشور در دوره های مختلف در اذهان ساکنین دیگر نقاط جهان شکل گرفته یکی از راه‌های بررسی پیشینه چگونگی ارتباط آن کشور با دیگر ملل و تجزیه و تحلیل شرایط دوره مورد بحث است. می‌دانیم که تاثیر و ماندگاری اصلی که تصویر در ذهن افراد به جا می گذارد به مراتب سریع تر و پایدارتر از نوشته های پر حجمی است که فقط متخصصان حوصله خواندن آن را دارند.

عکس از ایرنا

وی با اشاره به تاثیرگذاری تصاویر عکاسانه گفت: تصویری که با دوربین عکاسی ثبت شده برای مخاطب باورپذیرتر است. کپی‌برداری و رنگ آمیزی های واقع گرایانه نیز ارتباط موثرتری برقرار می کند و ما در این نمایشگاه شاهد تصاویری از ایران در دوره قاجار  به عنوان یکی از انواع اطلاعات بصری به جامانده از تاریخ هستیم که مشخصاً به سفارش دربار جهت معرفی ایران به گردشگران غربی تهیه شده است.

این مجموعه که در کافه لقانطه باغ موزه قصر تهران ارائه شده است هفتاد و هشت تصویر را در اندازه A۵ شامل می‌شود.

علاقه‌مندان می‌توانند تا پانزدهم آذرماه ۱۳۹۸ برای دیدن این مجموعه به این نمایشگاه در باغ موزه قصر به نشانی انتهای خیابان مطهری، خیابان شهدای ناجا مراجعه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید