مجله مستقل و تخصصی هنرهای تجسمی و مفهموی

چالش #خریداثرهنری

گل بهتر است یا ثروت؟

اگر شما هم گالری گرد، هنرمند یا گالری دار باشید می‌دانید که در روزهای گشایش نمایشگاه معمولا فضای گالری پر می‌شود از دسته گل و شکلات‌های گران قیمت؛ این در حالی است که شاید بهای دسته‌گل‌های موجود در یک افتتاحیه در شمال تهران به چندین میلیون تومان برسد! حال بیاید از زاویه دید هنرمند به این قضیه نگاه کنیم: شما آثاری بین یک تا سه میلیون در گالری دارید و برایتان حدود پنج میلیون تومان دسته گل سفارشی و شکلات آورده‌اند. حالی که دارید چیزی میان خنده و گریه است: از طرفی اطرافیانتان عشق و علاقه‌ی خود را با گل‌های بسیار نشان داده‌اند، از طرفی هم شما امیدوارید کسی به جایش تابلوی شما را بخرد. پس از ده روز از بس شکلات خورده‌اید صورتتان جوش زده و همه گل‌ها پلاسیده‌اند و دارید فکر می‌کنید این همه تابلو را کجا جای دهید!

بهای دسته گل های سفارشی در افتتاحیه های گالری های شمال تهران گاهی به چندین میلیون تومان می‌رسد.

با در نظر گرفتن وضعیت بالا، آیا بهتر نیست به جای خریدن گل و شیرینی و شکلات، اثری را به یادگار بخریم؟ حتی اگر نمی‌توانیم همه‌ی بهای آن را پرداخت کنیم، با دیگر دوستان شریک شده و یک اثر را بخریم و به جایی مانند موسسات خیریه یا گنجینه گالری و موزه ها اهدا کنیم. در این حالت نه تنها اثر هنرمند خریداری شده و روحیه‌اش تقویت می‌شود، بلکه به اقتصاد نحیف هنر هم کمک شده و منجر به رونق گالری داری و بهتر شدن وضعیت آن‌ها می‌شود. نیماد آذرگان در همین رابطه می‌گوید:

در یکی دوباری که من تجربه ی نمایش آثارم رو داشتم هربار نزدیک به یکصد بسته شکلات و شیرینی و دستکم نزدیک به سه میلیون تومان دسته گل دریافت کردم. چنین هزینه ای شاید درواقع با هدف خوشحالی هنرمند و نشاندهنده ی احترامی باشد که به او و آثارش گذاشته میشود. اما درواقع هزینه ای تلف شده است که هنرمند هیچ سودی از آن نمیبرد. طبیعتا هنرمند نمیداند با یکصد بسته شکلات چه باید بکند و گلهای شاداب هم ظرف مدت یک نیمروز راهی سطل زباله خواهند شد. در حالیکه چنین هزینه ای میتواند دستکم دو یا سه اثر به تعداد آثار فروخته شده ی هنرمندی که امرار معاشش از همین طریق است کمک شایانی کند. شاید دوستی بگوید خب با هزینه ی مثلا یکصد هزارتومانی که صرف خرید گل میشود که نمیتوان هزینه ی خرید یک اثر هنری را پرداخت کرد. تصور میکنم راه حلش ساده باشد. موسسات خیریه ای هستند که هرسال حراج آثار هنری را برگزار میکنند و با پولی که از فروش این آثار بدست می آورند قسمتی از هزینه ی خیریه را تامین میکنند. این آثار معمولا بصورت رایگان از سوی هنرمندان به این موسسات هدیه میشود. بازدید کنندگان میتوانند بصورت دنگی و با شراکت هم اثر یا آثاری را خریداری کنند و به خیریه ها اختصاص دهند و یا گالری ها میتوانند صندوقی را به این کار اختصاص دهند و بازدید کنندگان بجای خرید دسته گل و شکلات و شیرینی و غیره مبلغی را که مد نظرشان است به این صندوق اهدا کنند، گالری میتواند با جمع این هزینه ها از هنرمند به هرتعداد که بشود آثار را خریداری و به موسسات خیریه اهدا کند. با اینکار هم آثار بیشتری فروخته خواهد شد. هم هنرمند سود بیشتری میبرد و انگیزه ی بیشتری برای تولید هنر پیدا میکند و هم به طور مستقیم هرسه ضلع هنر یعنی گالری. هنرمند و بازدید کننده در کار خیر سهیم میشوند. هزینه ای هم تلف نمیشود و در جامعه هنری باقی میماند. دسته گل و شکلات قشنگ و خوشمزه است. اما کام هنرمند را خرید آثارش شیرین میکند، نه گل و شیرینی.

به همین منظور با کمک هنرمندان و هنردوستان و گالری داران چالش تازه‌ای را با عنوان #خریداثرهنری راه‌اندازیشده که امیدواریم منجر به رونق اقتصاد هنر شود. در همین رابطه تجربه و دیدگاه خود را با #خریداثرهنری در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته و دیگران را به این امر تشویق کنید.

دیدگاهتان را بنویسید